Bertl Mütter
-------------------------------------
-------------------------------------
Bertl Mütter over Schagerl AURORA Trombones

Trombonespelen is voor mij een gevoelszaak het heet niet voor niets spelen en het daarmee verbonden plezier probeer ik aan mijn publiek door te geven. Ik speelde al jaren op een naar mijn idee goed instrument, maar na mijn eerste ontmoeting met de "Aurora" in de zomer van 2002 kwam het mij voor dat het geen trombone was waarmee ik de laatste 10 jaar zo tevreden was geweest. Ik werd gefascineerd en zelfs vrolijk van de directheid, de helderheid van de toon en van de gelijkmatigheid van hetlage register tot in de trombonestratosfeer.

Ik ben geen trombone-testpiloot. Het belangrijke en zeer muzikale vogelen met en vergelijken van: mondpijpen, bekers, en bochten en van wat er nog meer op mijn trombone te vinden is, laat ik graag aan mijn Schagerl collega's in de grote orkesten over. Mijn gevoel tot een nieuw instrument is allereerst intuïtief. Voor mijn trombone "kunst" heb ik een instrument nodig wat naar meer smaakt. Een gevoelige muzikant zal direct begrijpen wat ik bedoel.

(klik om groter te maken!)
(klik om groter te maken!)
De „Aurora“ is om in deze beeldspraak te blijven lekker hapje. Je hebt gewoonweg het gevoel hem naar binnen te kunnen slurpen. Wat voor mooiers kun je van een instrument zeggen dan: het instrument wordt gewoon een deel van je lichaam. Elke “Aurora”trombone heeft inderdaad zijn eigen zeer persoonlijke karakter: stralend en zeer krachtig is de sterlingzilver trombone: met een boterzachte aanspraak van het meest zachte pianissimo, waardoor ik ongeremd fluisteren kan, tot een machtig niet zijn warme toon verliezend fortissimo bij de messing uitvoering.

Bij Robert Schagerl en zijn geweldige team was ik, met al mijn vragen en opmerkingen steeds weer aan het goede adres. Met veel creativiteit werden de meest onconventionele oplossingen aangedragen. Dat alles leidde tot een optimaliseren van de „Aurora“ trombone. Fijn, dat ik daar mijn steentje aan heb kunnen bijdragen.

Bertl Mütter