DailyNews
Ad van Zon en Joop van der Louw bij Schagerl
Ad van Zon, solotrompettist
Rotterdams Philharmonisch Orkest
en Joop van der Louw (rechts)

terug naar nieuws

  Ad van Zon over z'n
Schagerl Hörsdorf Heavy C trompet!

Ik heb vele Drehventiel trompetten in de zaal van De Doelen uitgeprobeerd, maar ik kon het klankbeeld wat ik voor ogen heb maar niet vinden. Behalve bij mijn Schagerl C trompet die ik nu heb. Met dit Schagerl instrument kan ik als trompettist mezelf blijven en hoef ik me niet aan het instrument aan te passen. Ik kan op dezelfde wijze blijven spelen zoals ik al zo vaak en zo veel op mijn Perinet trompet gestudeerd heb: nl. blazen…blazen… en blazen.
Als ik dan mijn Schagerl pak, kan ik daar gewoon op door gaan en is elke aanpassing mijnerzijds overbodig. Dit instrument doet wat ik wil. Waar ik uiterst gelukkig mee ben is de stemming en de intonatie van het instrument. Gewoonweg perfect. Toen ik enkele maanden geleden het instrument in ruwbouw kreeg was het al uitstekend. Maar ik wilde het toch laten afwerken, en toen sloeg de twijfel toe. Vergulden, verzilveren, lakken? Goede raad was duur. Joop van der Louw van Schagerl BeNeLux stelde voor Florian Klingler te bellen en hem om raad te vragen. Toevallig was Florian met Hans Gansch en zijn Austrian Brass Connection in Wenen een nieuwe cd aan het opnemen en stelde voor om Hans, als specialist, om advies te vragen. Deze raadde aan het instrument te laten verzilveren omdat hij daar zelf altijd goede ervaringen mee heeft gehad. En ja hoor, toen het instrument verzilverd uit Oostenrijk terug kwam kreeg ik direct het gevoel dat het nog een haartje directer en helderder was geworden.
Godzijdank, het speelgevoel was niet veranderd! Het instrument vertaalt nog steeds datgene wat ik van binnen voel zonder dat ik daar veel extra moeite voor hoef te doen. Laatst speelde ik de Militaire Symfonie van J. Haydn op mijn Schagerl en de sfeer die het instrument uitstraalde: ja, dat past gewoon bij mij.
Het instrument is niet, zoals vaak, een model van een bekend merk. Nee, dit is een uitontwikkelde persoonlijkheid. Wat een groot pluspunt is van de Hörsdorf Heavy is dat hij in de moeilijk te bespelen grote zaal van “De Doelen” ook onder de sterkste ffff, die de dirigenten van mij verlangen, stabiel blijft en niet “zusammen bricht”.

Erg blij ben ik met de samenwerking tussen Schagerl BeNeLux en Austria. Zij hebben mij de tijd en de rust gegeven om dát instrument uit te zoeken dat bij mij past. Iets wat ik nog nooit eerder, bij welk merk dan ook, heb meegemaakt.